Theo Tobiasse

Théo Tobiasse f. 1927, Israel
Maler, grafiker og keramiker

Theo Tobiasse er en av verdens større nå levende kunstnere, men kanskje ikke så godt kjent for et norsk publikum. Det har vist seg å bli stadig vanskeligere å få tak i hans arbeider, og prisnivået på bildene har steget kraftig de siste ti årene, og de fortsetter å stige. I forordet til en bok om kunstneren" En artist i eksil" sier den kjente jødiske forfatter Chaim Potok bl.a. "Tobiasse er et sentimentalt og privat individ. Han overfører sine innerste følelser inn i sine verker. Små "hemmeligheter" blir overført til hans malerier i form av "en personlig beskjed" som han skriver i Jiddisch og deretter limer over på lerretet før han maler over den. Ingen vil kjenne beskjeden uten å ødelegge selve maleriet". 
Theo Tobiasse ble født i Israel i 1927 av foreldre som akkurat hadde ankommet fra Litauen. I 1931 flyttet familien til Paris p.g.a. av økonomiske vanskeligheter, der faren håpet å finne jobb som typograf. Tobiasse startet på Ecole des Arts Decorative. Under den tyske okkupasjonen måtte den jødiske familien holde seg skjult og i isolasjon i to år i den lille leiligheten uten å se dagslyset. Flere ganger var de nær med å bli oppdaget. Da 2. verdens krig endelig var over i 1945 hadde Tobiasse tegnet seg opp en stor portefølje. Dermed startet Tobiasse sin karriere som grafisk designer innen reklameverdenen i Paris. Han designet vindusutstillinger med luksusvarer på Gaubourg St-Honore, samt utallige tapetmønstre for "Salon de l'Imagerie".

I 15 år var han reklamemann på dagen og malte på natten. I 1962 viet Tobiasse seg fullt og helt til maleriet etter at hans verker var oppdaget på en utstilling med unge kunstnere i Palais de la Mediterranee i Nice i 1960 hvor han vant førsteprisen. Gallerier og kunstverden fortsatte å vise interesse. Han ble raskt populær i New York, Paris, Caracas, Tel Aviv og Tokyo. I 1976 flyttet han til St. Paul-de-Vence i Provence hvor han mente han gjennoppdaget Jerusalems himmel. Hans motivverden vokste frem. Først og fremst inneholdt de barndomsminner fra reisen til Paris, en te-kjele, togene som ankommer Paris på ettermiddagen, røyken på byens jernbanestasjoner, kandelaberen som symboliserer håp mm. Alle disse symbolene ble kombinert med bibelske eller erotiske fantasier og jødisk historie - alt pakket inn i et visuelt språk forståelig for samtidens lesere. Tobiasses stil er beskrevet som naivistisk, i en barnlig tegne- og malemåte. Marc Chagall er en kunstner man kan nevne i forbindelse med Tobiasse. 

I 1980 oppdaget Tobiasse Mexico, og de imponerende Aztekerbyene. Skulpturene inspirerte han i en lang periode og kunne sees i hans arbeider. Fasinert av New York, fant han seg et studio i byen. Her jobber han når han ikke var i St. Paul-de-Vence. 

Fra debuten i 1960 har Tobiasse hatt hundrevis av separat- og gruppeutstillinger, bl.a. i New York, Paris, Tel Aviv, Tokyo og Caracas. Hans malerier, tegninger og keramikk er å finne i et stort utvalg av museer og private samlinger. I Paris har han blitt tildelt “la Medaille de Vermeille” (Den forgylte medalje

Autobus pour une fete etrange. Litografi på Japanpapir. Oppl 120. 57x38  

Dans un bateau eclappe aux rires du temps. Litografi. 110 x 80

 Enfants de Prague. Litografi. 90x70.

Radering m preg i papiret. Oppl 99. 68x50

Ou donc est reste mon Roi-Berger. Litografi på Japan-papir. Oppl 120. 56x38  

On voudrait que la vie soit la douceur d'un chant. Litografi. Oppl 250.  56x38  

Je me souviens seulement de son sourire. Litografi m preg og collage. Oppl 150. 52x74   

Lumiere de forains. Litografi på Japan papir. Oppl. 165. 52x70

Sourire habite sur les cordes de violon. litografi. Oppl 250. 56x49   

Kjeldsen Art er en privat kunstsamling som ble startet i 2008 og holder til på Kråkerøy.

Intensjonen er å presentere norske, internasjonale og cubanske kunstnere gjennom åpne utstillinger og private visninger. Hovedvekten vil ligge på samtidskunst. 

Jeg har private visninger for kunstsamlere og interesserte. Utstillinger er kun åpne i perioder hvert år. Private visninger kan avtales. 

 

Kjeldsen-Art

Kråkerøy, Fredrikstad

olav.kunst@gmail.com

Telefon: +47 90 68 78 77

(bruk gjerne SMS)

 

Besøk/visning etter avtale